Dobrodošli u svet prirodne nege

Virtuelni svet potpuno stvarnih prirodnih preparata za negu kože!

понедељак, 23. април 2012.

Ruzmarin - začin, lek i simbol vernosti

    Ruzmarin je grmolika biljka koja potiče iz mediteranskih krajeva, ali danas se uzgaja širom Evrope i u Americi. Ime je dobio po latinskim rečima ros (rosa) i marinus (more), što znači "morska rosa", obzirom da na njegov rast povoljno utiče morski povetarac koji prenosi vlagu.
     Kroz istoriju, ruzmarin je bio veoma popularan, a posebno mesto među biljkama ima zbog simbolika za koje je vezan.

     Više od hiljadu godina je cenjeni začin i prirodni lek, kog su voleli čak i grčki bogovi.
U starom veku bio je posvećen Afroditi, boginji lepote i ljubavi.
Stari narodi su bili dobro upoznati s ruzmarinom koga je pratio glas da poboljšava pamćenje, zbog čega su ga grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite.
Bio je korišten za vjenčanja, ali i za sahrane, za ukrašavanje krovova crkava i za svečane dvorane, kao tamjan u verskim obredima i protiv uroka.
     U staroj Engleskoj ruzmarin je bio simbol vernosti, iz čega je i nastao običaj da se na svadbi odeća kiti ruzmarinom.


                                   


Ruzmarinovo ulje

     Ljudi vekovima koriste cvetove ruzmarina i izdanke u cvatu. Ipak, najširu upotrebu imaju listovi, koji se sakupljaju u letnjim mesecima a nakon toga suše. Ruzmarinovo ulje nastaje destilacijom listova ili grančica, a njegov kvalitet zavisi od klime i položaja. Smatra se da ovo ulje podiže energiju, stimulira i suzbija prekomerno znojenje. Odličan je lek za želudac i živce, pomaže i u lečenju glavobolje. Koristi se u losionima za kosu ne samo zbog prijatnog mirisa, već i zbog stimulisanja korena kose i sprečavanja preuranjene ćelavosti. Ruzmarin takođe pomaže kod reumatizma. 
    Etarsko ulje ruzmarina koristi se u aromaterapiji za povećanje koncentracije, pamćenja i smanjenje nervne napetosti.
     Kupka s ruzmarinovim uljem opušta ceo organizam. Dodajte vrućoj vodi u kadi 5 - 10 kapi ruzmarinovog ulja.


Ruzmarin možete koristiti...
  • za poboljšanje pamćenja i koncentracije
  • protiv depresije
  • kod glavobolje
  • kao prirodan antibiotik
  • kod bolova u mišićima
  • kod gihta i reumatizma
  • kod probavnih smetnji i grčeva
  • za stimulaciju rada bubrega
  • kod opadanja kose i peruti
  • kao prirodan afrodizijak

Ruzmarinovo vino

     Vino se dobija tako što se otkinu mladice zelenog ruzmarina koje se zatim  preliju belim vinom. Nakon nekoliko dana smesa se procedi i spremna je za upotrebu. Ruzmarinovo vino stimuliše rad mozga i nervni sistem, poboljšava cirkulaciju i rad bubrega, a dobar je i kao lek za glavobolju.

Čaj od ruzmarina

     Mladi vrhovi, listovi i cvet mogu biti pripremljeni kao čaj koji je dobar lek za glavobolje, grčeve u želucu, prehlade i nervne bolesti. Ukoliko patite od depresije, inhalacija parom ruzmarinovog čaja će vam pomoći u lečenju.
     Čaj od ruzmarina blagotvorno deluje i na opuštanje mišića, probavne smetnje i menstrualne grčeve.

Mađarska vodica

     Mađarska vodica koristi se za spoljašnju upotrebu, a služi za vraćanje vitalnosti paralizovanim ekstremitetima. Ime je dobila po mađarskoj kraljici Elizabeti Ugarskoj, koju je kontinuiranom upotrebom potpuno izlečila.
     Priprema se tako što se pomešaju sveži vrhovi ruzmarina u punom cvatu s alkoholom te smesa odstoji četiri dana pre destilacije.

     Mađarska vodica se pokazala vrlo korisnom u lečenju gihta u rukama i nogama, snažnim utrljavanjem u kožu.

Ruzmarin u kulinarstvu

     Ruzmarin se najčešće koristi u mediteranskoj kuhinji. U malim količinama, izvrstan je začin za supe, pečenja i meke sireve.
     Kako bi poprimilo aromu, u jelo se stavi stručak ruzmarina, koji se posle izvadi. Ruzmarinom možete aromatizovati ulje ili sirće.

     Zajedno s timijanom, origanom, majoranom i čubrom sastojak je čuvene mediteranske mešavine začinskog bilja - provansalske trave, koja se koristi u pripremi variva i jela s paradajzom.

     Ruzmarin pojačava aromu paradajza, bundeve, krompira, patlidžana, graška i sočiva. Pečeni krompir uz dodatak ruzmarina, može biti samostalni obrok ili izvrstan prilog.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.